Bordāns: naida noziegumi netiks paciesti

0
3068
Ministru prezidenta biedrs, tieslietu Jānis Bordāns

Naida noziegumi ir jāaptur saknē. Ja neseko izšķiroša rīcība no tiesībsargājošajām iestādēm, tad šādu noziegumu izplatīšanās ātrums sabiedrībā kļūst nekontrolējams. Drošā Latvijā nav pieļaujami naida noziegumi – draudi un vardarbība, kas pamatota ar otra cilvēka dzimumu, ticību, dzīvesveidu vai jebkuru citu pazīmi. Satversmes 94. pantā ir noteiktas tiesības ikvienam Latvijas iedzīvotājam uz personiskās dzīves neaizskaramību.

Tukuma nozieguma nežēlīgums sapurina visu sabiedrību, kā arī pašu sistēmu, kas līdz šim līdzīgus iesniegumus par izteiktajiem draudiem bieži ir ignorējusi. Tukuma gadījumā ir jāveic ātra izmeklēšana, lai atklātu iespējamā naida nozieguma apstākļus. Izsaku līdzjūtību cietušajiem un viņu tuviniekiem, kā arī novēlu atveseļošanos.

Kā tieslietu ministrs aicinu veikt nepieciešamos darbus uzreiz divos virzienos. Pirmkārt, ir jāmaina prakse policijas darbībās, izvērtējot šādus iesniegumus par draudiem, kas saistās ar iespējamu naida noziegumu. Saņemot iesniegumu, policijai ir jārīkojas jau preventīvi, lai aizsargātu iespējamo upuri. Par vardarbību vai draudiem policijai ir tiesības uzsākt kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikumu, kas jau tagad dod iespēju reaģēt uz naida gadījumiem. Tāda prakse ir jāievieš nekavējoties.

Otrkārt, ir nepieciešams izsvērt, vai sociālā naida motīvs vardarbības un draudu izteikšanas gadījumā nav noteicams par atbildību pastiprinošu apstākli. Esmu uzdevis Tieslietu ministrijas kolēģiem izstrādāt priekšlikumus, kurus nodot izvērtēšanai Saeimā.

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit