Pāriet uz galveno saturu

Rīga, 21.marts, LETA. Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) piešķirtās pilnvaras par valsts drošību apdraudošo mājaslapu slēgšanu nodrošina aizsardzību pret Kremļa īstenoto hibrīdkara informācijas operāciju, aģentūrai LETA skaidroja regulējumu virzījušās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (Konservatīvie).

Vaicāts, kā nodrošināt, lai šādas pilnvaras netiktu izmantotas nepamatotai cenzūrai, piemēram, attiecībā uz mājaslapām par Latvijas iekšpolitikas jautājumiem, Feldmans uzsvēra arī tiesas pārbaudes mehānismu jeb iespēju pieņemto lēmumu pārsūdzēt tiesā.

Ja tiesa atceltu šādu aizliegumu, tas radītu lielu skandālu par sākotnējā lēmuma pieņēmēju kompetenci, uz regulējumā iestrādāto pārbaudes mehānismu norādīja Tautsaimniecības komisijas vadītājs.

Feldmans norādīja, ka, diskutējot par grozījumiem, Tautsaimniecības komisija pievērsa uzmanību, lai būtu ievērots “četru acu” princips – vienu pāri nodrošina NEPLP, bet otru acu pāri nodrošina Valsts drošības dienests. Viena institūcija bez otras nevar pieņemt attiecīgu lēmumu, pauda politiķis. Tāpat deputātiem svarīgi, ka lēmums tiek pieņemts kā administratīvais akts, lai to var pārsūdzēt tiesā.

Līdz ar to pašlaik Krievijas režīma veiktā kara Ukrainā apstākļos diez gan demokrātiskā veidā tiek nodrošināta propagandas “indes” ierobežošana, reizē skartai pusei ir iespēja tiesā pierādīt savu taisnību, atzīmēja Feldmans.

Politiķis arī pauda, ka šo regulējumu atbalsta arī aizsardzības un valsts drošības jomu speciālisti. Deputāts norādīja, ka propagandas izplatīšana ir hibrīdkara operācija, ko veic ienaidnieks, lai demoralizētu pretinieka karaspēku vai sabiedrību vai celtu nemierus, un šādas informācijas operācijas ir zināmas arī no Otrā pasaules kara.

Feldmans norādīja, ka ticis spriests, kurai institūcijai uzticēt šīs tiesības. Atbilstoši piekritībai izšķiršanās notikusi par labu NEPLP, kuru komisijas vadītājs redz kā “politiski neitrālu” institūciju.

Vaicāts par piekļuves slēgtajām lapām nodrošināšanu žurnālistiem un pētniekiem, politiķis pauda pārliecību, ka personām ar vismaz vidēju kvalifikāciju ir iespēja pašiem atrast veidu, kā piekļūt šiem resursiem. Savukārt aizliegums paredzēts attiecībā uz pārliecinoši lielāko daļu no propagandas patērētājiem, kuri nezināšot, kā šīm lapām piekļūt citādākā veidā.

Vietnē “Twitter” ir izskanējis kardināli pretējs vērtējums par NEPLP piešķirtajām tiesībām.

Kā ziņots, Saeima pieņēma Tautsaimniecības komisijas virzītos grozījumus Elektronisko sakaru likumā, ar ko NEPLP piešķirtas tiesības slēgt interneta vietnes, kas izplata dezinformāciju un Kremļa propagandu.

Uz 15.martu NEPLP saistībā ar apdraudējumu valsts drošībai bija bloķējusi 71 interneta resursu, aģentūrai LETA pastāstīja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.